Чую часто назву проджект-менеджер, але не дуже розумію що це за професія. Звучить як якась управління, але конкретно що робить людина на цій посаді? Чи це дійсно потрібна посада чи то якась дублювання функцій?
Проджект-менеджер — це по суті людина яка перетворює хаос на порядок і хаос на результати. Конкретніше: це спеціаліст який отримує замовлення від клієнта, розуміє що потрібно зробити, розбиває це на завдання, наймає для цього команду, слідкує щоб все йшло за графіком, контролює якість і в кінці здає готовий продукт. Звучить просто, але на практиці це включає купу чого: збір вимог у клієнта, планування проєкту, управління командою, контроль часу і грошей, управління ризиками, комунікація з усіма сторонами. Без PM проєкти часто срываються по термінам, перевищують бюджет і не дають того що очікував клієнт. Тож це дійсно потрібна роль, особливо у більших організаціях або на складних проєктах.
Працюю PM вже п'ять років і можу підтвердити що це набагато складніше ніж звучить. На початку думав що це просто хто-то хто слідкує щоб люди робили роботу, але насправді це очень комунікаційна роль. Половина мого дня — це переговори з клієнтом щоб він розумів що відбувається, з командою щоб усі знали що треба робити, з іншими відділами щоб узгодити залежності. Другу половину дня я планую, аналізую ризики, реагую на проблеми які виникають. Це безперервний процес балансування между потребами клієнта, можливостями команди і реальністю бюджету. Тим хто цікавиться цією професією раджу почитати детальний розбір: project-manager хто це — там все розписано по конкретних обов'язках і навичках.