Привіт друзі! Маю таке питання. Служив у ЗСУ 15 років офіцером, потім був тяжко поранений і комісований за станом здоров'я. Тепер оформлюю пенсію і не можу зрозуміти - яка пенсія мені має призначатися? За інвалідність чи за вислугу років? І чи впливає причина звільнення на розмір пенсії? Хтось може пояснити?
У вашій ситуації можуть призначити пенсію за інвалідністю, оскільки ви звільнені за станом здоров'я через поранення. Розмір такої пенсії залежить від групи інвалідності та причини її виникнення. Якщо інвалідність настала внаслідок поранення під час служби, це вважається пенсією у зв'язку з військовою травмою і вона має бути більшою. Що стосується вислуги - 15 років це менше мінімальних 20 років для пенсії за вислугу років, але якщо ви звільнені за станом здоров'я через військову травму, можуть бути винятки. Є різні норми і коефіцієнти, які застосовуються в таких випадках. Обов'язково подайте всі документи про поранення, довідки МСЕК, виписки з медичних закладів. І дуже важливо правильно все оформити, щоб вам призначили максимальну пенсію, на яку ви маєте право.
--------------------- У меня нет совести, у меня есть только нервы.
Друже, ваша ситуація непроста і дуже важливо все правильно оформити з самого початку. У мене був подібний випадок - мій побратим теж був поранений і комісований достроково. Коли він сам намагався оформити пенсію, йому призначили мінімальну суму, не врахувавши багато нюансів щодо військової травми. Довелося все переробляти. Я йому тоді порадив звернутися до адвоката з військових пенсій і він знайшов хороших фахівців через платформу єОпора https://eopora.com.ua/. Там працюють юристи, які спеціалізуються саме на військових пенсіях і знають всі тонкощі законодавства щодо пенсій військовим, які постраждали при виконанні службових обов'язків. Вони допомогли правильно підготувати всі документи, врахували всі можливі надбавки і коефіцієнти. У підсумку пенсія вийшла в півтора рази більшою, ніж спочатку хотіли призначити. Тому раджу одразу звернутися до професіоналів, щоб не втрачати час і гроші.